Laatste nieuws vanuit het KSO Glorieux


 
KSO Glorieux wint milieuprijs 't Blauw Kouskie

 Duo op pelgrimstocht per fiets naar Rome

 KSO Glorieux wuift zes anciens uit

 De afdeling EE

 Leerlingen kruipen in de pen

 Minionderneming Rainbow Town sluit af met mooie winst

 Solidariteit

 Multiculturele dag op het KSO Glorieux

 Techniekacademie maakt kinderen warm voor techniek en wetenschap

 Europolis

 Anti-zwerfvuilactie levert resultaat op in KSO Glorieux

 Gedichtendag 2016 op het KSO Glorieux

 Leerlingen KSO Glorieux leren reanimeren

 KSO-leerlingen brengen Poeha op de planken

 Teambuilding en workshops sensibiliseren leerlingen tegen pesten

 Om altijd bij stil te staan maar nu even extra ;)

 Toch wel technisch


KSO Glorieux wint milieuprijs 't Blauw Kouskie   11-09-2016

Foto De Coster

De Ronsese Stedelijke Milieuraad reikte zondag haar eerste milieuprijs, 't Blauw Kouskie, uit. Die ging naar het KSO Glorieux dat met een team werk maakt van het zwerfvuil op de speelplaats en het schooldomein. Volgens Yves Debyttere, de voorzitter van de Milieuraad, is het belangrijk dat de inwoners gesensibiliseerd worden voor het milieu. Voor de eerste milieuprijs werden er 14 projecten ingediend. "KSO Glorieux heeft zich met het project verdienstelijk gemaakt op het vlak van de duurzaamheid en het verbeteren van het leefmilieu", klinkt het in het verslag van de jury. Directie en leerkrachten zijn alvast in hun nopjes met de toekenning van t Blauw Kouskie. "Met ons project Afval-arm slagen we erin de afvalberg te verminderen en zorgen we er voor dat het schooldomein netjes blijft", zegt Christine De Witte die samen met haar team het project gestalte had.
(MDVR)
Bron: Het Laatste Nieuws – Regio 13/09/2016

Duo op pelgrimstocht per fiets naar Rome   21-08-2016


Beiden zijn niet aan hun proefstuk toe. De ervaren amateurfietsers hebben de vorige jaren ook al dergelijke monsterverplaatsingen ondernomen: Santiago de Compostela, de Azurenkust en nu dus Rome. Monique Cousaert en Roger Vercoutere zijn ex-collega's van de voormalige TID-leerkrachten en draaiden nog enkele jaren mee in het KSO Glorieux. Monique behoorde tot het personeel van het secretariaat, Roger was praktijkleraar in de afdeling Mechanica. Tegenwoordig leidt het duo ook de fietsactiviteiten van de gepensioneerdenvereniging Okra Ronse.
Na een speciale dienst in de St.-Antoniuskerk en de zegening van hun fietsen door pastoor André De Wolf, ook ondersteund door de uitwuiving vanwege familie, vrienden en collega's, vertrokken de pelgrims voor hun eerste rit, naar St.-Genesius-Rode (70 km). Van daar ging het richting Vaals (Drielandenpunt), Aken en Düren. Meteen daarna komen ze op het traject, uitgetekend door Reitsma in het begeleidend boek ‘Van Amsterdam naar Rome’.
De reisweg is - ook toeristisch gezien - absoluut niet mis: Koblenz - Heidelberg - Augsburg - de Romantische Strasse - Garmisch-Partenkirchen. Daar staan de fietsers voor een bijzondere uitdaging: de Alpen. De gids stelt een drietal mogelijkheden voor. Monique en Roger moeten nog overleggen welk traject ze aldaar zullen kiezen. Met de opgedreven conditie na veel oefentochten, met de zegen van de pastoor en met de voeling van het patroonschap van de heiligen Antonius van Padua, Franciscus en Clara, moeten ze dat wel tot een goed einde brengen. Een goeie maand en 2000 km verder, vernemen we meer.

Rondom: 21 augustus 2016 - DAMIEN VAN WAMBEKE

KSO Glorieux wuift zes anciens uit   01-07-2016

Foto De Coster

Het einde van dit schooljaar betekende ook voor zes personeelsleden het einde van hun loopbaan in het KSO Glorieux in Ronse. Joske Loman, lerares Nederlands-geschiedenis, Pierre Vandermeersch, leerkracht plastische opvoeding, Françoise Denhaerynck, die in de derde graad wiskunde gaf, Roland Verplancken, leraar elektriciteit-elektronica en Anne-Marie Martens en Lutgarde Roos van het secretariaat gaan met pensioen. "Het zal wennen worden", zeggen ze. "We zullen de collega's en leerlingen natuurlijk missen." Directie en collega's gaven hen een warm afscheid tijdens de receptie.

(MDVR)
Bron: Het Laatste Nieuws, Regio, 1 juli 2016

De afdeling EE   01-06-2016
Een bezoeker van onze opendeurdag op 21 mei was behoorlijk onder de indruk van de afdeling Elektriciteit-Elektronica: "Voor mij was het een ontdekking te zien waartoe leerlingen uit het middelbaar onderwijs in staat zijn. Deze leerlingen ontwierpen een machine die door het bedrijfsleven, uiteraard veel groter, gebruikt wordt."


Leerlingen kruipen in de pen   24-05-2016

(foto M. De Venter)

Het Ronsese Davidsfonds liet 252 leerlingen van het KSO Glorieux in de pen kruipen voor de junior journalistwedstrijd. De leerlingen van de eerste en de tweede graad mochten zich uitleven met het thema 'verschillend en toch gelijk'. "De leerlingen deden het goed", zeggen projectverantwoordelijke Luc Decock en DF-voorzitter Paul Carteus. De winnaars in de eerste graad waren Louise Vanheuverbeke, Nicolas Mattelin en Lara Luyts. Voor de tweede graad zijn dat Maria Pivovarova, Sarah Luna Eelebaut en Noa Delhaye. Voor het vierde jaar Elise Mattelin, Julie Van den Dooren en Lena Majri. De winnaars kregen een DF-boekenpakket.
(MDVR)

Bron: Het Laatste Nieuws Regio Ronse – 24 mei 2016

Minionderneming Rainbow Town sluit af met mooie winst   13-05-2016

De leerlingen uit 6 Handel van het KSO Glorieux in Ronse hebben hun minionderneming Rainbow Town afgesloten met een groot succes. Een aandeel kostte 10 euro en de aandeelhouders kregen een dividend van 8,63 euro. "Een bedrijf zelf opstarten, kost veel moeite maar is heel leerrijk", zegt commercieel directeur Alex Karamanoukian. "Met heel veel goede momenten maar toch ook met slechte momenten mogen we fier zijn op ons zelf. We hebben geleerd hoe je goed moet ondernemen."

De leerlingen verkochten allerlei zoetigheden in verschillende kleuren.

(foto en tekst: M. De Venter)
Bron: http://www.hln.be/regio

Solidariteit   15-04-2016
Solidariteit betekent voor de leerlingen het KSO Glorieux zeer veel. Diverse acties werden op poten gezet en de leerlingen mochten zelf kiezen naar welk doel de opbrengst ging. Hieronder de resultaten.


Multiculturele dag op het KSO Glorieux   20-03-2016
Na het succes van onze frietjesdag, stelt de leerlingenraad dit keer een volledig nieuwe concept voor: MULTICULTURELE DAG! Deze zal plaatsvinden op DINSDAG 12 APRIL om 12u. Je hebt de keuze uit kip met curry, paëlla, couscous (geschikt voor personen die halal eten/vegetariër zijn) of een mixed plate (proevertjes van de 3 gerechten) en dit alles aan de prijs van €4.
Bonnetjes zijn te verkrijgen op het secretariaat. Let op, de bonnetjesverkoop stopt op 23 maart, 12.00u!
Om de sfeer nog gezelliger te maken, wordt officieel geopend met voetbalwedstrijden tussen leerlingen van het 5de en 6de jaar en de leerkrachten.
Een is de ideale gelegenheid om gezellig samen te zijn met klasgenoten, collega’s en vrienden.


Techniekacademie maakt kinderen warm voor techniek en wetenschap   04-03-2016


Bron: Regiogids Rondom Vlaamse Ardennen van woensdag 2 maart 2016

Europolis   25-02-2016
Na een wekenlange, intensieve voorbereiding was het op donderdag 18 februari eindelijk zover. De delegatie van KSO Glorieux stond al om 6.30u gepakt en gezakt klaar aan het station van Ronse om richting Brussel te vertrekken voor het project Europolis. Op de trein oefenden ze hun speeches en zochten ze nog naar de laatste argumenten om hun resolutie in verband met de vluchtelingenproblematiek in Europa te verdedigen. De adrenaline raasde in hun lichaam.

Als inleiding op de Algemene Vergadering van Europolis, maakten de vijfde- en zesdejaars van scholen uit heel België kennis met Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Zij lichtte de betekenis en de waarde van het Europees Parlement toe aan de hand van voorbeelden uit de realiteit. Een aantal leerlingen had al een reeks kritische vragen voor haar klaar en de toon voor de debatten was gezet.
Gedurende de hele dag gaven de jongeren het beste van zichzelf door het geven van verdedigings- en aanvalsspeeches, door punten te maken in de debatten, door in hun opsommingsspeech de Algemene Vergadering op te roepen voor hun resolutie te stemmen… Hier ontloken de talenten van onze toekomstige politici. Ook de delegatie van het KSO bleef niet op de achtergrond: zowel in het Nederlands als in het Frans maakten ze punten en legden ze de voorstellende commissies het vuur aan de schenen. Op het programma stonden onderwerpen zoals geestelijke gezondheidszorg, afscheidingsbewegingen in verschillende Europese lidstaten, de lage opkomst bij Europese verkiezingen, klimaatopwarming en nieuwe energievoorzieningen…

Alvorens op vrijdag verder te gaan met het congres, was er een ontspannend intermezzo voorzien. Op Eurovillage stelden alle scholen een Europees land voor: bekende figuren, typische hapjes en drankjes, muziek… De sfeer was fantastisch en de Zwitserse tafel van Ronse had veel succes!

Op dag twee gingen de discussies verder… Als laatste topic kwam de vluchtelingenproblematiek van de KSO-commissie DROI (mensenrechten) aan bod. Zeer overtuigend en to the point weerlegden de leerlingen de kritiek op hun resolutie en de speechers verdienen allemaal een dikke pluim voor hun durf en voor de schitterende manier waarop ze de 120 aanwezigen hebben toegesproken. De organisatie van Europolis is in haar opzet geslaagd: ze willen dat elke leerling op de sessie één iets nieuws heeft gedaan en één iets nieuws heeft geleerd. Misschien werden hier de eerste stappen gezet van een politieke carrière, een rechtenstudie…

Europolis blijft een zeer waardevol project waarbij Europese politiek toegankelijk wordt gemaakt voor scholieren. De delegatie van KSO Glorieux is in elk geval enorm enthousiast!Anti-zwerfvuilactie levert resultaat op in KSO Glorieux   23-02-2016

Foto Ronny De Coster

In het KSO Glorieux in Ronse werd een anti-zwerfvuilweek georganiseerd om de leerlingen te motiveren om geen zwerfvuil of afval te gooien op de speelplaats en het schooldomein. Initiatiefneemster was leerkracht Christine Dewitte, die collega's wist te motiveren om als 'afvalpolitie' dienst te doen. "Het verschil tussen vorige week en nu valt duidelijk op", zegt zij. "De speelplaats ligt heel netjes en het valt op dat de leerlingen inspanningen leveren om hun 'koer' netjes te houden."
Voor de gelegenheid was er ook een afvalsanctiebeleid: wie een papiertje of iets anders wegwierp moest er drie andere oprapen. Goed gevulde afvalzakken waren het resultaat. Ook de directie is tevreden met het initiatief. "De actie verdient een grote pluim", zegt directeur Eddy Moreau. "Het is een primeur dat de speelplaatsen nu al dagen zo netjes zijn. We zullen de leerlingen dan ook blijven aanspreken en motiveren om het afval en het zwerfvuil in de afvalcontainers te deponeren."

(MDVR) Bron: Het Laatste Nieuws Regio van 23 februari 2016

Gedichtendag 2016 op het KSO Glorieux   16-02-2016
Traditiegetrouw hebben de leerlingen en leerkrachten ook dit jaar deelgenomen aan de jaarlijkse gedichtendag. Het thema ‘herinneringen’ werd van naaldje tot draadje uitgewerkt en in de vorm van een “Wat ‘was’-lijn” tentoongesteld in de school.


In de categorie jeugd 12 tot 14 jaar met 157 inzendingen mocht Lara Luyts (2Lat) zich de schrijfster noemen van het winnend gedicht. Ook de proza van Chiara Ponnet (3LAT) en Magali Orihuela Egovil (3LAT) werden genomineerd door de jury.

De beoordeling van de jury: ‘Herinneringen’ van Chiara Ponnet: “… in dit lange verhalende prozagedicht waagt de jonge dichter zich aan de thematiek van de oorlog, voor de jury wel verassend voor deze leeftijd. Daarenboven is er goed gewerkt aan woordkeuze en opbouw, met een heel mooi doordacht slot.”

Het gedicht ‘Herinneringen’ van Magali Orihuela Egovil “… getuigt van poëtisch inzicht: bv. het repetitieve (net iets te?), de mooie zinnen…

Tranen op het strand’ van Lara Luyts: “… is sterk opgebouwd, van een heel eenvoudige ongekunstelde beginstrofe naar pakkende slotverzen. Die climax en de subtiele uitdrukking van niet expliciet uitgesproken gevoelens maakt dit gedicht aangrijpend mooi…

Geniet even mee:
Tranen op het strand

Zusje, weet je nog?
Vroeger renden we op het strand
Wij kinderen speelden in de zee
Samen liepen we hand in hand
Ik ging overal met je mee

Zusje, weet je nog?
Tot die dag dat jij daar sprong
Weg van jouw verdriet
Met de smaak van zeewater nog op mijn tong
Besefte ik dat je me werkelijk achterliet

Zusje, weet je nog?
Jij hebt altijd willen vliegen
Treurend om vleugels die je nog niet bezat
Ik had niet moeten liegen
toen ik zei dat je die al had

Lara Luyts (2Lat) - Winnend gedicht categorie jeugd 12 tot 14 jaar

Leerlingen KSO Glorieux leren reanimeren   29-10-2015

Enkele meisjes oefenen de reanimatietechnieken op een pop. - Foto Ronny De Coster

De zesdejaars van het KSO Glorieux hebben gisteren reanimatietechnieken aangeleerd. Pneumoloog Edwin Hill en Vincent Van Vossel, hoofdverpleegkundige van de spoeddienst kwamen daarvoor langs tijdens de les lichamelijke opvoeding. "De eerste momenten zijn enorm belangrijk om de beademing en de hartslag weer aan de gang te krijgen", zegt dokter Hill. De leerlingen konden oefenen op poppen, die het KSO kreeg van Lions Club Ronse. "We vinden het belangrijk dat zowel leerlingen als de personeelsleden die technieken onder de knie krijgen", zeggen Eddy Moreau en Michèle Lammens van de directie. "De komende weken zullen we alle leerlingen van de school met de reddingstechnieken laten kennismaken. Ook de personeelsleden en de leden van de ouderraad krijgen een infosessie. Het is de bedoeling dat dit elkaar jaar herhaald wordt. Op die manier krijgen heel wat mensen die levensreddende technieken onder de knie." (MDVR)

Bron: Het Laatste Nieuws - Regiopagina'sKSO-leerlingen brengen Poeha op de planken   06-03-2015

De leerlingen zijn klaar voor de optredens van dit weekend. - Ronny De Coster

Een twintigtal leerlingen van het KSO Glorieux brengt dit weekend het toneelstuk Poeha op de planken in CC De Ververij in de Zuidstraat. Met Poeha is het KSO nu al aan haar derde theatervoorstelling toe.

"Shakespeares 'Much ado about nothing' werd herschreven met regisseurs en spelers tot een moderne karakterkomedie Poeha", licht Else Van Den Heede toe. Zij staat samen met Wendy Van De Kieboom in voor de uitwerking van dit toneelstuk. "Het zonovergoten Italiaanse dorpje uit Shakespeares verhaal verandert in een onbeduidend stadje met een dode markt en enkele donkere, bruine kroegen", schetst Else. "VN-blauwhelmen Charles, Chanel, Claude en Alexandre keren net terug van een missie in Syrië. Leona, burgemeester van het onbeduidende stadje en een zenuwinzinking nabij, nodigt hen uit voor diverse evenementen, die bijna allemaal plaatsvinden in de kroeg van Madam. Leona hoopt immers haar dochter Helena een goede partner te bezorgen. Claude laat zijn hoofd helemaal op hol brengen door de mooie Helena, maar hij durft het haar niet zelf te vertellen. Hij roept de hulp in van Charles en Alexandre, de Casanova van dienst. Maar Alexandre wordt afgeleid door een vrolijke woordenoorlog met Bianca, Leona's nichtje en ook generaal Charles heeft andere dingen aan zijn hoofd..."
Voorstellingen
De leerlingen zijn alvast enthousiast om de productie succesvol te maken. De voorstellingen vinden vandaag en morgen plaats om 20 uur en zondag om 14.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro in voorverkoop en 7 euro aan de kassa. Reserveren via 055/23.38.92.
(MDVR)

Bron: Het laatste Nieuws

Teambuilding en workshops sensibiliseren leerlingen tegen pesten   10-10-2014
In het KSO Glorieux in Ronse werd er op vrijdag 3 oktober de hele dag gewerkt rond het thema ‘anti-pesten’. De leerlingen van het eerste en het vierde jaar waren de gangmakers en hadden zich de voorbije weken grondig voorbereid op de sfeerbeheerdag.
“We vinden het belangrijk dat de leerlingen gesensibiliseerd worden over pestgedrag”, leggen leerkrachten Nympha Gevaert, Sarah Van Laethem en Mieke Peters uit. “Vandaar dat we er een volledige ‘werkdag’ van maken waarbij de leerlingen onder meer aan teambuilding doen, workshops bijwonen, samen kokkerellen..

’s Middags genieten we buiten van een gezellige picknick in het prachtige najaarsweer. En we hebben ook acteur Steph Goossens op bezoek die komt getuigen over zijn eigen ervaring met gepest worden. ”De leerlingen waren alvast enthousiast.
In de recrea mochten ze zich uitleven door met hun geverfde handen een afdruk te maken op een grote witte muur waarop in koeien van letters ‘MAKE IT STOP’ staat geschilderd. “Een pracht van een initiatief”, klink het eenstemmig bij de leerlingen. “Er mag gerust nog zo’n dag komen.”
Om altijd bij stil te staan maar nu even extra ;)   27-09-2014


Toch wel technisch   28-02-2014
Veel mensen beschouwen een technische opleiding in het secundair onderwijs nog steeds als minderwaardig. Nochtans blijkt dat in de realiteit de werkgelegenheidkansen en de verloning van technisch opgeleide mensen groter zijn dan van bepaalde academici.
Meer weten? Kijk eens op de website http://tochweltechnisch.be/ of bekijk onderstaande filmpjes.
 


top